Headus kurjuse vastu

Vanast Mustjala kihelkonnast Abula külast Aandi Simmu oli Saaremaal vanal ajal tuntud tark ja ravitseja. Vanal Simmul oli tegemist isegi Vanakurjaga. Vanakurjale ei meeldinud, et ta vaeseid ja väeteid aitas ja haigusi ravis.

Simmu oli rääkinud, et kord täiskuu öösel tulnud Vanakuri hobustega Aandi õue teda kimbutama. Koputanud ukse taga ja kutsunud Simmu õue. Simmu läind õue ja näind vankrite ees kahte musta hobust ja vankril istuvat Vanakurja. Vanakuri käskinud teda vankrile istuda. Simmu istunud vankrile ja hobused pistnud Uussaare metsa poole kihutama. Simmu mõtlend, et nüüd on tema elupäevad loetud. Viimases hädas mõelnud ta, et peab issameiet tagurpidi lugema. Vaevalt sai ta selle tagurpidi loetud, kui teda visati vankrilt maha ja hobused koos Vanakurjaga olid kadunud.

PS!  Aandi Simmu oli minu isapoolse suguvõsa üks esivanematest. Juttu on räägitud meie suguvõsas ja üleskirjutis on ka Tartu Eesti Kirjandusmuuseumis.

Saaremaa tondijuttude kogumisvõistluse käigus 2012. a kirja pannud Kaisa Raaper, Saaremaa Ühisgümnaasiumi 6. kl. õpilane, loo jutustas vanaema